Zeg vaarwel tegen jouw Acne

Acne, of jeugdpuistjes, is een huidaandoening van de talgkliertjes. Het komt voor in het gezicht, op de rug, de schouders en de borst. Talgkliertjes bevinden zich in haarzakjes en produceren talg, een vetachtige substantie, waarmee de huid zichzelf kan beschermen. Het komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 en 25 jaar. Geslachtshormonen spelen hierbij een grote rol, onder invloed van deze hormonen neemt de productie van talg toe en wordt de samenstelling ervan dikker. Er wordt teveel talg afgescheiden, waardoor het zich gaat ophopen. Dit heeft als gevolg dat de uitvoergang van de talgklier, de poriën, verstopt raken. Deze ophopingen worden mee-eters genoemd, een term die jullie allemaal kennen. Een andere benaming hiervoor is comedonen. Zwarte comedonen zijn oppervlakkige mee-eters en witte comedonen zijn diep onderhuids gelegen mee-eters. 

Op én in de huid bevinden zich vele bacteriën. Deze komen ook terecht in de talgklieren. Bacteriën kunnen zich snel vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Als de talg zich blijft ophopen en het kliertje openscheurt, komen de vetzuren in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Zo ontstaan puistjes.

De grootste veroorzakers van acne zijn de geslachtshormonen. Deze worden geproduceerd door de geslachtsorganen, bij de jongens door de teelballen en bij de meisjes door de eierstokken. De geslachtshormonen krijgen een flinke toename in de puberteit, dit is dus ook de reden dat acne het meest voorkomt tussen het 15e en 25e levensjaar. De anticonceptiepil bevat ook hormonen en kan acne verergeren of verminderen. Andere medicijnen die acne kunnen veroorzaken zijn: corticosteroïden (Prednison) en anti-epileptica. Er zijn ook mechanische factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne, zoals het gebruiken van cosmetica die de huid verstopt, of het gebruiken van olie- of chloorhoudende producten. Druk en wrijven (en krabben en knijpen!!) kunnen acne ook verergeren. Het is sowieso aan te raden niet met ongewassen vingers je gezicht aan te raken, vanwege de bacteriën die je zo overdraagt aan het gezicht. Dit is de reden dat krabben én knijpen een absolute NO-GO is bij acne. (en dan heb ik het nog niet over de littekens die hierdoor ontstaan, zo zonde!).

knijp

Als je behoefte hebt om te krabben of knijpen, denk dan: “Acne is tijdelijk, maar littekens zijn voor altijd”.

Er zijn nog meer oorzaken van binnenuit die acne als gevolg kunnen hebben. De gezondheid van binnen heeft altijd invloed op de buitenkant. Hieronder heb ik een afbeelding geplaatst van de zogeheten “facial acne map“. Deze map laat verschillende gebieden in het gezicht zien waar acne kan voorkomen. Deze gebieden hebben allemaal een andere oorzaak voor het ontstaan van acne.

map

Zo heeft acne op het voorhoofd vaak te maken met de gezondheid van de darmen en de blaas. De oorzaken hiervan zijn het eten van te vet voedsel, het drinken van te veel alcoholische dranken, het eten van te veel suiker, stress en weinig slaap. Het is bij deze vorm van acne dus aan te raden om goed te letten op jouw voeding en voldoende rust te nemen.

Acne tussen de wenkbrauwen heeft te maken met de gezondheid van de lever. Het is mogelijk dat je allergisch bent voor een bepaald voedingsproduct of dat je te veel vlees eet.

Acne onder de wenkbrauwen en onder de ogen wordt beïnvloedt door de gezondheid van de nieren. Roken, het drinken van alcohol en een slechte circulatie kunnen allemaal een verminderde gezondheid van de nieren als gevolg hebben.

Wanneer acne zich onder de neus bevindt, heeft dit te maken met het hart. Het is in dit geval verstandig om de bloeddruk in de gaten te houden en de cholesterol waarden. Een hoge bloeddruk kan zorgen voor huidaandoeningen in het gezicht.

Acne op de wangen kan komen door een verminderde functie van de maag (of irritatie van de maag). Dit wordt veroorzaakt door het teveel consumeren van vette producten, suiker en stimulantia, zoals cafeïne en alcohol. Ook pittige producten kunnen irritatie van de maag veroorzaken.

Acne op de kin wordt grotendeels veroorzaakt door de geslachtshormonen. Andere oorzaken zijn het eten van teveel zout en sterk gekruid eten en het niet genoeg drinken van water.

Problemen met de longen veroorzaakt acne laag op de wangen en bij de kin. Dit kan komen door astma of roken. Deze vorm van acne gaat vaak gepaard met donkere kringen onder de ogen. Het is aan te raden uit de buurt te blijven van rokers.

Wat-kan-je-doen-aan-acne

Let’s talk about treatment options! 

We gaan door naar de belangrijkste informatie, namelijk: hoe genees je acne? Het antwoord hierop is behoorlijk teleurstellend, namelijk: niet. Acne kan je niet genezen. Het is gelukkig wel mogelijk om het te onderdrukken, hiervoor zijn heel veel verschillende producten op de markt.

Acne behandelen vereist maatwerk. De behandeling verschilt per leeftijd, de ernst van de acne, de klachten, en het geslacht. Het onderdrukken van acne gebeurt helaas niet in één nacht, dus heeft de behandeling ook geduld nodig. Het gaat vaak gepaard met heel veel uitproberen en heel veel teleurstellingen. Maar als er iets is wat ik heb geleerd de afgelopen jaren, dan is het wel dat er voor iedereen uiteindelijk een geschikte oplossing is.

Laten we bij het begin beginnen, namelijk de lokale middelen, zoals benzoylperoxide. Benzoylperoxide remt de talgklierproductie en onderdrukt de ontstekingsreactie, doordat het de groei van bacteriën remt. Dit is gewoon te verkrijgen bij de Etos of Kruidvat. Een sterkere variant verkrijg je meestal via de huisarts. Een alternatief is salicylzuur of Vitamine-A zuur. Deze stoffen maken de samenhang tussen hoorncellen minder hecht. Ze worden als 1e keus beschouwd bij acne die voornamelijk bestaat uit mee-eters. Vitamine-A zuur crème kan worden afgewisseld met benzoylperoxide-gel, bijvoorbeeld benzoylperoxide ’s morgens en Vitamine-A zuur ’s avonds.

landscape-1502285449-female-acne-sufferer-cleasning-treatment

Bij onvoldoende effect gaan we door naar de volgende stap, namelijk antibiotica. Dit wordt voorgeschreven door de huisarts, meestal in een crème of lotion, maar soms ook in een pillenkuur. Antibiotica gaat wel de puistjes, maar niet de mee-eters tegen.

Een andere optie is het starten met een anticonceptiepil. De Diane-35 staat erom bekend goed te werken tegen acne. Het is wel belangrijk om deze heel trouw te slikken, anders is het effect snel verdwenen. Het starten met een anticonceptiepil is wel een grote stap en vereist wat uitleg van jouw huisarts. Ik ben met de pil begonnen toen ik 15 was en dit heeft mijn acne destijds enorm verminderd, mijn huisarts heeft mij toen de Yaz 24+4 voorgeschreven.

gallery-1500638541-gettyimages-85210980

Als alle bovengenoemde behandelingen onvoldoende effect hebben, is er nog één alternatief. Dat is de behandeling met isotretinoïnecapsules, oftewel Roaccutane. Dit middel wordt alleen voorgeschreven bij zeer hardnekkige acne. Het gaat gepaard met een aantal bijwerkingen, maar schijnt  zo goed te werken dat velen dit ervoor over hebben. Dit middel is uiteraard alleen te krijgen via de huisarts.

En niet-medicamenteus .. ? 

Een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn altijd dé manier om het lichaam vitaal te houden, wat je ook terug zal zien aan jouw huid. Het is nooit bewezen dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade, varkensvlees of patat, acne kunnen verergeren, maar zoals hierboven beschreven bij de “facial acne map” kunnen sommige acne problemen wel ontstaan door te veel vette producten te eten. Het is altijd handig om voor jezelf in de gaten te houden bij welke producten je meer last hebt van acne en bij welke producten minder. Probeer dit eens bij te houden in een dagboekje.

Ultraviolette straling door zonlicht heeft een gunstig effect op acne. In de zomer zijn jeugdpuistjes minder actief. Het effect van bruiningsapparaten is echter gering, dus raad ik aan om de zonnebank alsnog niet te bezoeken.

Voor veel mensen is het behulpzaam om met regelmaat een schoonheidstherapeut te bezoeken, deze kan open comedonen voorzichtig uitdrukken, zonder ontstekingen te veroorzaken. Daarnaast zien zij meteen wat voor type huid jij hebt en welke producten het beste zijn om hierbij te gebruiken.

Als laatste niet-medicamenteuze oplossing is het verstandig om goed te letten op jouw cosmetica-gebruik. Veel cosmetische producten verstoppen de huid, waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan in de poriën. Bij een acne-gevoelige huid is het verstandig om oliehoudende cosmetica te laten staan en alleen cosmetica aan te schaffen op waterbasis. Ik heb een acne-gevoelige huid en gebruik make-up van Clinique, genaamd “Anti-blemish solutions” en minerale poeder van Estée Lauder. Ik ben erg tevreden over deze producten.

Slotwoord

Als laatste wil ik nog benadrukken: “Acne is extreem hardnekkig en ontzettend vervelend, het heeft een enorme impact op het zelfvertrouwen en kan meiden én jongens erg onzeker maken. Het vereist veel geduld om een behandeling te vinden die voor jou werkt, maar is het uiteindelijk helemaal waard. Velen van jullie zijn waarschijnlijk allang op zoek naar een goede oplossing en hebben al zoveel uitgeprobeerd dat jullie er moe van worden. Dit is heel begrijpelijk, maar er komt echt een moment dat je weer tevreden zal zijn met jouw huid. Probeer de zoektocht nog even vol te houden en vergeet in dit hele proces nooit dat jij mooi bent zoals jij bent, met of zonder acne. Dit is een strijd die veel jonge mensen moeten doorstaan en het vereist flink wat doorzettingsvermogen en zelfliefde, dus probeer dat ook.. om lief te zijn voor jezelf.”

beauty

X – Dani

De afbeeldingen die ik heb gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. De bron is Google afbeeldingen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s