Een samenvatting van huid oliën

De markt van huidverzorgingsproducten wordt steeds groter. Dit geldt eigenlijk voor iedere lijn aan producten binnen deze branch. Tegenwoordig zijn er van één product wel tientallen verschillende soorten te krijgen. Ik zie dit voornamelijk gebeuren in de markt van de huid oliën. Naast de bekenden, zoals: arganolie, amandelolie, of kokosolie, zijn er ook enorm veel onbekenden. Hieronder vallen: castorolie, wilde rozenolie, avocado olie, magnesiumolie, jojoba-olie, hazelnootolie, lavendelolie, druivenpitolie, tarwekiemolie, sesamolie, pistache olie, wortelolie,  hennepolie, cellulitisolie, abrikozenpitolie, granaatappel olie, marula olie, macadamia olie, sint janskruid olie, zwarte komijn olie en nog veeeeeel meer. Ik ben benieuwd wat nou exact de verschillen zijn en welke je nou het beste kunt aanschaffen. Ben jij ook benieuwd? Lees dan snel verder.

Ik begin aan dit onderzoek met eigenlijk maar weinig kennis over dit onderwerp. Wat weet ik nou van huidolie? Nou, vrij weinig dus. De producten die ik weleens gebruik zijn arganolie, kokosolie en lavendelolie. Deze producten gebruik ik, respectievelijk, voor mijn haar, om te koken en voor de ontspanning (en de heerlijke geur).

637737_1024x1024

Om het ons allemaal wat makkelijker te maken heb ik alle boven genoemde oliën verwerkt in tabellen, zodat je de verschillende functies makkelijk kunt onderscheiden. Daarnaast heb ik uitgezocht welke olie het beste bij jouw huidtype past. Je kan hieronder lezen over de verschillende huidtypes en welke olie je hier het beste voor kunt gebruiken.

Huidoliën zijn op de markt gebracht voor verschillende functies, maar de meeste zijn gemaakt om de huid te verzorgen en/of te reinigen. Naast het verzorgen van de huid zijn de meeste huidoliën ook geschikt voor gebruik in de haren. Het werkt niet als verzorging voor de haren, daarmee bedoel ik dat je haren hierdoor niet gezonder worden, maar het maakt de haren wél mooi glanzend en helpt bij pluis. Breng de olie alleen aan in de doge puntjes, niet bij de aanzet van je haar.

keep-your-hair-well-conditioned

Andere functies van huidoliën kunnen zijn: massage olie, glijmiddel, ontspanningsolie of make-up verwijderaar. Zie hieronder welke functies bij welke olie passen.

huidolie

Dit is een lijst gebaseerd op de verschillende huidoliën die ik kon vinden op de website van Holland&Barrett. De prijzen variëren tussen de €9 en €20.

Laten we eens kijken naar de verschillende huidtypes. Hieronder kan je zien welk huidtype (qua omschrijving) het beste bij jou past.

De vette huid
Een vette huid is dik en vaak glimmend, voornamelijk op de volgende plekken: de neus, de kin, het voorhoofd en de T-zone. Als je met jouw vingers over jouw huid heen gaat dan voelt de huid vettig aan. Dit komt door een toegenomen talgafzetting en grote poriën. Je kan last hebben van mee-eters en plotseling uitbrekende acne, maar dit geldt uiteraard niet voor iedereen. De teint bij dit huidtype is vaak wat flets. Leuk weetje: mensen met dit huidtype krijgen minder snel rimpels. 😉

De normale huid
Naar mijn mening valt niks onder ‘normaal’, maar het heet nou eenmaal zo. Bij dit huidtype is er sprake van een gladde, glanzende & soepele huid. Er zijn wel poriën zichtbaar, maar deze zijn niet verwijd.

De droge huid
Er is hier sprake van een dunne huid met weinig zichtbare poriën. Er wordt weinig talg geproduceerd, daardoor is de huid droog. Er kunnen rimpeltjes en droogtelijntjes zichtbaar zijn. De huid voelt ruw aan en is wat gespannen. Er kan ook sprake zijn van schilfering, roodheid en irritaties.

De gecombineerde huid
Bij een gecombineerde huid is er sprake van een vette, glimmende T-zone en droge wangen.

De gevoelige huid
Deze huid heeft snel last van irritaties bij gebruik van cosmetica en verzorgingsproducten. Ook kunnen weersverandering zorgen voor irritaties. Er is vaak sprake van roodheid, schilfering en geïrriteerde/jeukende plekjes.

huidtype

In de tabel hieronder kan je zien welke olie bij jouw huidtype past. Castorolie en Jojoba-olie zijn beide geschikt om te gebruiken bij alle huidtypen. Het is bij een gecombineerde huid niet nodig om twee verschillende producten aan te schaffen. De huidoliën die hieronder genoemd zijn, zijn allemaal geschikt voor het hele gezicht bij een gecombineerde huid.

huidenolie

Een aantal van de oliën die in de bovenste tabel (de grote tabel) zijn genoemd zijn hier niet terug te vinden, dat komt omdat deze erg lastig in een hokje zijn te plaatsen.

Wortelolie wordt met name gebruikt voor én na het zonnebaden. Het zorgt ervoor dat de huid op een gezonde manier bruin kan worden en geeft een gezonde teint. Pas op, je kan wortelolie wel gebruiken voor én na het zonnebaden, maar er zit geen bescherming in tegen UV-straling.

Kokosolie wordt meer aangeraden voor de haren en voor het insmeren van de handen. Daarnaast kan je kokosolie ook gebruiken om boter te vervangen, kokosolie is namelijk veel gezonder.

Magnesiumolie helpt bij relaxatie van de spieren. Dit kan goed helpen bij verzuurde spieren na het sporten. Een beetje inmasseren op de gevoelige plekken en je spieren zullen lekker ontspannen.

Cellulitisolie wordt met name gebruikt om in te masseren op de cellulitis gevoelige plekken.

Lavendelolie kan naast huidverzorging ook worden gebruikt als ontspanningsolie. Dit is heerlijk om door het badwater te doen of een druppeltje op je kussen voor het slapen gaan.

Marula olie is vooral geschikt voor de rijpere huid. Er wordt beweerd dat dit helpt bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Tarwekiemolie zou ook preventief werken tegen rimpels, het hoort in het rijtje voor de droge en gevoelige huid.

Bubbles

 

Welke huidolie gebruik jij? En waarom? Ik ben erg benieuwd.

X – Dani

Alle afbeeldingen die ik heb gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. De bron is Google Afbeeldingen. De tabellen zijn door mij persoonlijk gemaakt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s