Matcha de magische groene thee

Matcha poeder. Je ziet het tegenwoordig overal. Het wordt verwerkt in verschillende gerechten en drankjes en zelfs in cosmetische producten. Matcha is een magische groene poeder met enorm veel positieve effecten op de gezondheid en wordt al duizenden jaren geproduceerd. In Azië zijn ze al veel langer bekend met de geweldige voordelen van Matcha, dus waarom komen wij er nu pas achter? Ken je Matcha nog niet? Lees dan snel verder.

Matcha poeder, ook wel bekend als groene thee, dit is niet de groene thee die je koopt in de bekende theezakjes bij de supermarkt. Matcha is een speciale groene thee. Het komt oorspronkelijk uit China. Het is erg populair in China, al sinds 960 – 1279. Matcha is een poedervormige thee gemaakt van gestoomde en gedroogde theebladeren. Zenboeddhisten van Japan kwamen al snel in aanraking met Matcha poeder, waardoor het tegenwoordig bekend staat als groene thee uit Japan. Matcha komt van de plant Camellia Sinensis. De plant wordt gekweekt in de schaduw waardoor de plant meer L-Theanine en Cafeïne produceert. Deze twee bestanddelen hebben samen een kalmerende werking.

camellia_sinensis_drawing

L-Theanine is een aminozuur (eiwit) dat thee zijn karakteristieke smaak geeft. Theanine wordt na inname snel opgenomen en heeft meestal al binnen 30 minuten een ontspannend en kalmerend effect, zonder sufheid of slaperigheid. Voor het slapen ingenomen kan Theanine de slaapkwaliteit verbeteren. In combinatie met Cafeïne zorgt Theanine voor toename van mentale alertheid en focus, omdat het aangrijpt op verschillende neurotransmittersystemen in de hersenen (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat). Het kan gebruikt worden bij angst en innerlijke onrust, stress en stress gerelateerde bloeddrukstijging, ADHD, Schizofrenie, Premenstrueel syndroom, verbetering van de concentratie en focus.

Cafeïne, ook wel theïne, is een stimulerende stof en komt snel in het bloed terecht. De helft van de ingenomen hoeveelheid zit al na 3 à 4 minuten in het bloed. Ongeveer anderhalf uur na inname ervaar je de effecten. De effecten zijn stimulatie op de concentratie en prestatie, gevoel van verhoogde energie, verminderd gevoel van vermoeidheid, verbetering van het geheugen, alertheid en de motivatie.

white_tea_fields

L-Theanine en Cafeïne worden beiden afgeraden om in te nemen bij het geven van borstvoeding en bij zwangerschap. Een grote hoeveelheid cafeïne bij een zwangere vrouw geeft een hogere kans op een miskraam of een laag geboortegewicht. Ook wordt het afgeraden om L-Theanine en Cafeïne aan jonge kinderen te geven. De ontwikkeling van het zenuwstelsel van kinderen kan worden aangetast bij inname van cafeïne.

Naast de kalmerende werking en de positieve effecten van Cafeïne en L-Theanine zoals hierboven vernoemd, heeft Matcha poeder nog meer positieve effecten.

Matcha poeder is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, genaamd Polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen die voorkomen in planten. Andere Polyfenol bronnen zijn: druiven, bessen, granaatappels, olijfolie, cacao, walnoten en pinda’s. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een kanker werende werking. Uit een studie van het Vanderbilt University Medical Center kwam naar voren dat Polyfenolen verantwoordelijk zijn voor het verlagen van de kans op de ziekte van Alzheimer, met wel 76%. Daarnaast hebben Polyfenolen ook nog een bloeddrukverlagend effect en hebben dus een gunstig effect bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. EGCG is een Polyfenol van de groep Gallocatechinen. EGCG heeft als functie de stofwisseling (metabolisme) te versnellen. Er worden dus meer calorieën verbrand. Door een snelle stofwisseling heb je het vaker warm, wat in de wintermaanden ook wel z’n voordelen heeft. 😉

kerti-pahk-blog-mhkhh-1

Naast alle geweldige effecten op de gezondheid, is Matcha poeder ook nog eens heel erg lekker. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker en het wordt verwerkt in veel verschillende gerechten. Je kan tegenwoordig Matcha Latte’s kopen, smoothies met Matcha poeder en zelfs Matcha pannenkoeken. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Matcha Latte van de Bagels & Beans en de Matcha pannenkoeken van The Breakfast Club. Ik heb de verleidelijke foto’s hieronder gezet.

Je kan Matcha poeder ook online kopen om thuis zelf lekkere thee (of een latte) te zetten. Er zijn verschillende merken, zoals Joy of Matcha, Teavana en Kissa.

Ik ben zelf een enorme fan van Matcha. Ik raad jullie allemaal aan om het eens te proberen!

X – Dani

Alle afbeeldingen die ik heb gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. Bron: Google. Credits unknown. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s