De winter door zonder droge, schrale lippen

Het is (in mijn geval) een jaarlijks terugkerend fenomeen. Droge, schrale lippen in de winter. Net als Sinterklaas en de Kerstman slaan mijn droge lippen geen winter over. Zeer vervelend, want ik ben al geen fan van de wintermaanden. Naast het schrikbarende gezicht wat deze schrale lippen geven, is het ook nog eens branderig en pijnlijk. De oorzaak én oplossing zijn te vinden in dit artikel. Daarnaast ben ik ook zo vrij geweest om uit te zoeken wat de goede en slechte lippenbalsems zijn. Lees snel verder!

Droge schilferende lippen met kloofjes, voor mij een jaarlijks terugkerend probleem. Waarschijnlijk kennen velen van jullie dit probleem ook. Cheilosis is de medische term. Cheilosis heeft verschillende oorzaken, waaronder: een lage luchtvochtigheid, hoge blootstelling aan zonlicht en algehele uitdroging van het lichaam. In zeldzame gevallen kan Cheilosis ontstaan door een Vitamine B2 tekort (Riboflavine) of als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen, zoals plastabletten en medicatie gebaseerd op Vitamine A. Plastabletten worden vaak gegeven bij mensen met een te hoge bloeddruk en onder de Vitamine A geneesmiddelen vallen middelen die helpen tegen jeugdpuistjes.

schraal

  • Lage luchtvochtigheid: In de wintermaanden is de luchtvochtigheid lager, buitenshuis én binnenshuis. Daarnaast kunnen de wind, kou en regen in de wintermaanden de lippen nog droger maken.
  • Blootstelling aan zonlicht: Door blootstelling aan UV-straling kunnen de lippen uitdrogen. Hierdoor komen droge lippen ook veel voor in de zomermaanden en tijdens het wintersporten. Bescherming tegen UV-straling is altijd belangrijk.
  • Algehele uitdroging: Haal jij het om iedere dag minstens anderhalve liter water te drinken? Waarschijnlijk zijn er periodes waarin dit wat lastiger is, wat uitdroging van het lichaam kan veroorzaken. De lippen lijden hier ook onder, wat droge, schrale lippen veroorzaakt.

Een van de eerste reacties op het hebben van droge lippen is het likken van de lippen. Je probeert de lippen zo weer nat te maken, wat tijdelijk het branderige, droge gevoel wegneemt. Het likken van de lippen kan de droge, schrale lippen juist verergeren, dus probeer deze drang tegen te gaan. In ernstige gevallen kan het regelmatig likken van de lippen zorgen voor eczeem rond de mond. Dit wordt lip licking dermatitis genoemd.

Dé oplossing voor droge, schrale lippen is natuurlijk het vet houden van de lippen (en regelmatig water drinken ;)). De oplossing is erg voor de hand liggend en zeker geen nieuwe informatie. Maar de grote vraag is: Wat is nou echt een goede lippenbalsem om de lippen vet te houden? Het antwoord hierop volgt nu.

Lippenbalsems, het zijn er zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is er nu wat informatie naar buiten gekomen waardoor je bepaalde merken kunt weglaten uit deze moeilijk keuze. De Belgische consumentenbond heeft een test gedaan met 21 verschillende lippenbalsems. Er werd in deze test gekeken naar de aan- of afwezigheid van de olievarianten MOAH en MOSH. Er zijn vermoedens dat MOAH kankerverwekkend is en dat MOSH voor ophopingen kan zorgen in de lymfeklieren, milt en lever, wat kan leiden tot gezwellen. De merken waarin duidelijk aanwezigheid was van deze olievarianten zijn: Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original en Labello sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline babylips, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher. Probeer deze lippenbalsems dus te vermijden tot er meer duidelijkheid is over deze stoffen.

Gelukkig zijn er nog veel meer fijne merken op de markt. Merken zoals The Body Shop, Dr. Organic, EOS, Weleda, Clinique en HEMA huismerk zijn veilige keuzes. Deze merken hebben allemaal mooie producten. De prijzen lopen van €1,00 (HEMA) tot €22,00 (Clinique).

Naast het kopen van een goede lippenbalsem kan je er ook makkelijk zelf eentje maken. Dat biedt nog meer zekerheid op een veilig product. Gewoon wat kokosolie opwarmen totdat het vloeibaar is, au bain marie, en vervolgens dit goed mengen met honing. Laat het daarna drie uur in de koelkast staan en voilà een eigen lippenbalsem.

Laat me weten wat jouw favoriete lippenbalsem is!

Mijn persoonlijke favoriet is de lippenbalsem van Surfer’s Salve. Dit merk komt uit Hawaii en de lippenbalsem is gemaakt van natuurlijke ingrediënten, waaronder: lavendel, Vitamine E, olijfolie, aloë vera gel, rozemarijn bladeren, tea tree olie en was van honingbijen. Je kan deze lippenbalsem hier kopen.

stick-

X – Dani

Alle afbeeldingen die zijn gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. De bron van de afbeeldingen is Google. Credits unknown.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s