10 Fantastische eigenschappen van olijfolie buiten de keuken

Olijfolie, één van de producten die (bijna) iedereen in huis heeft. Heerlijk door de salade, altijd ideaal om je voedsel in te bereiden én ook lekker op een stokbroodje met wat peper en zout. Olijfolie is gewoon geweldig. Buiten de keuken heeft dit wondermiddel ook geniale eigenschappen. Vandaag laat ik jullie kennis maken met de vele effectieve mogelijkheden van Olijfolie. Lees snel verder en leer olijfolie te gebruiken op veel verschillende, geniale, manieren. 

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven wordt gewonnen. Olijfolie werd 4000 jaar voor Christus al gebruikt. In veel landen rond de Middellandse Zee is olijfolie al duizenden jaren van belang in verschillende toepassingen. Het hoofdbestanddeel van olijfolie bestaat uit vetten van het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het vetten van palmitinezuur, een verzadigd vetzuur. Olijfolie bestaat uit (voornamelijk) onverzadigde vetzuren en bevat antioxidanten. Antioxidanten beschermen de lichaamscellen tegen veroudering. Olijfolie valt onder de plantaardige vetten, deze bevatten meer onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen vetzuren met dubbele bindingen. Deze vetzuren verlagen het Cholesterol en hebben een gunstig effect op het lipidenprofiel in het bloed. Onverzadigd vet is een type vet. Onverzadigd vet past in een gezonde voeding. Het verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. LDL-Cholesterol is niet goed voor de gezondheid van de bloedvaten.

LDL

In Europa is er een overschot aan olijfolie, dit is een van de redenen dat er veel onderzoek wordt gedaan naar de gezondheidseffecten van olijfolie. Het is een erg gewild onderwerp in voedselonderzoeken. De Europese Unie subsidieert deze onderzoeken.

De kwaliteiten van olijfolie worden aangeduid met verschillende termen die je vast wel een keer bent tegengekomen tijdens een shopsessie in de Albert Heijn of Jumbo. De term “vergine” of “virgin” olijfolie mag gebruikt worden als de olie niet meer dan 2% vrij zuur bevat. “Extra vergine” of “extra virgin” betekent dat de olie 0,8% (of lager) aan vrij zuur bevat.

screen_shot_2016-10-13_at_5-03-29_pm_grande

Na deze informatieve les zal ik snel doorgaan op de informatie waar je eigenlijk op zit te wachten. Alle effectieve mogelijkheden van Olijfolie, buiten de keuken:

  1. Het verwijderen van oog make-up. Mascara is een product dat op olie gebaseerd is. Olijfolie is erg geschikt voor het verwijderen van op olie-gebaseerde producten. Na het verwijderen van de oogmake-up met olijfolie even het gezicht wassen met water en jouw favoriete gezichtsreiniger.
  2. Verzorging voor de nagelriemen. Dip een wattenstaafje in een beetje olijfolie en verzorg je nagelriemen voor mooie verzorgde handen.
  3. Scrub je lippen met een mengseltje van bruine suiker en olijfolie voor super zachte, verzorgde lippen.
  4. Olijfolie helpt bij eczeem. Plantaardige oliën staan erom bekend geen allergische reactie te veroorzaken, dus is het een goede remedie voor eczeem. Het maakt de huid vet en dat is precies wat die eczeemplekken nodig hebben.
  5. Verzorging van de droge huid met kloven. Kloofjes, een verschrikking, en vaak voorkomend als de winter er weer aankomt. Op de voeten of de handen.. het is zeker niet prettig. Olijfolie maakt de huid lekker vet en werkt uitstekend om de huid te herstellen van kloofjes.
  6. Het vertraagd het huidverouderingsproces. Olijfolie is een prima middel om te gebruiken als nachtcrème. Het ‘schijnt’ de huid jong & strak te houden. Daarnaast droogt de huid niet uit.
  7. Olijfolie voor glanzende haren. Vergeet al die dure oliën van die honderd verschillende merken.. haal gewoon olijfolie uit de kast. Je kan het gebruiken als simpele ‘haarolie’ als je wat extra glans wilt in je haren. Je kan olijfolie ook gebruiken als conditioner. Verwarm de olijfolie, laat het niet koken, smeer het vervolgens in de dode haarpuntjes en laat het 45 minuten intrekken. Hierna kan je het met shampoo eruit wassen.
  8. Wrijf olijfolie in een kaarshoudertje. Na het gebruiken van de kaars zal het kaarsvet makkelijk te verwijderen zijn.
  9. Olijfolie als lederpoets. Lederen schoenen, tassen & jassen kunnen allemaal worden onderhouden met olijfolie.
  10. Olijfolie werkt ook als sticker verwijderaar!

ooil

Ken jij nog meer goede eigenschappen van Olijfolie? Laat het dan weten in een reactie.

X – Dani

Alle afbeeldingen die ik heb gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. De bron is Google. Credits unknown. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s