De voor- en (voornamelijk) nadelen van hoge hakken

Hoge hakken. Het is een echte haat-liefde verhouding. Aan de ene kant ben ik (en ik vermoed ook velen van jullie) dol op hakken. Het liefst wil ik een schoenenkast vol met hakken in alle kleuren én alle maten. Aan de andere kant vrees ik de avonden dat ik mijn hoge hakken weer uit de kast haal, gala’s, fancy etentjes en bruiloften.. Je weet van tevoren precies hoeveel pijn je voeten zullen doen aan het einde van de avond. Ondanks dit vervelende vooruitzicht trek ik toch mijn hoge hakken aan, wetende dat ik na een tijdje geen dansje meer aankan en zal lachen als een boerin met kiespijn. Het is niet voor niks dat onze voeten zoveel pijn doen.. onze liefde voor hoge hakken brengt de nodige nadelen met zich mee voor onze gezondheid. Lees er hier meer over.

De eerste vraag die in je opkomt is waarschijnlijk: “Waarom zijn wij toch zo dol op het dragen van hakken, ondanks de pijn?” Dit is te verklaren met het effect wat het dragen van hakken heeft op de lichaamshouding. De beenlengte ten opzichte van de lichaamslengte is bij vrouwen iets groter dan bij mannen en met het dragen van hoge hakken kan dit versterkt worden. Daarnaast wordt door het dragen van hakken de natuurlijke kromming van de wervelkolom groter. Dit zorgt ervoor dat het achterwerk meer uitsteekt. De volledige lichaamshouding veranderd en past meer in het plaatje van het ideale schoonheidsbeeld.

klassiekers-pumps-hoge-hakken

De liefde voor hoge hakken heeft niet alleen te maken met de positieve verandering op de lichaamshouding. Volgens Franse psychologen heeft het ook te maken met de toename van mannelijke aandacht. In hun onderzoek keken zij hoe snel een vrouw op hoge hakken werd aangesproken ten opzichte van een vrouw op platte schoenen. De vrouw op platte schoenen werd gemiddeld na 13,5 minuut benaderd door een man en bij de dame op hoge hak duurde het gemiddeld 7,5 minuut. Zij keken ook naar de behulpzaamheid van mannen én vrouwen bij het invullen van een enquête en het verliezen van een handschoen. Mannen bleken behulpzamer te zijn in beide onderzoekjes voor vrouwen op hoge hakken. De behulpzaamheid van vrouwen daarentegen was gelijk voor de dames op platte schoenen en hoge hakken. De informatie over dit Franse onderzoek las ik op Quest in het artikel genaamd “Waarom dragen vrouwen hoge hakken?”. Een erg leuk artikel, echt een aanrader.

Ondanks de hierboven genoemde voordelen heeft het dragen van hoge hakken flink wat nadelen voor de gezondheid. In dit geval de gezondheid van de gewrichten en de spieren in de benen en heupen. Bij het dragen van hoge hakken rust het gehele lichaamsgewicht op de bal van je voet, bij je tenen. Er wordt zo heel veel druk uitgeoefend op één plek. De bal van je voet ondersteunt normaliter 43% van het lichaamsgewicht, de hielen zorgen voor ondersteuning van de overige 57%. Bij het dragen van hakken veranderen deze percentages en wordt de druk op de bal van de voet groter. Bij een hakhoogte van 6 centimeter is de druk op de bal van de voet 75% van het lichaamsgewicht en bij een hakhoogte van 10 centimeter is dit 90%. Het dragen van het lichaamsgewicht is niet meer in balans, waardoor de houding veranderd. Je knieën en heupen rollen naar voren, het bekken kantelt, wat een negatieve invloed heeft op de balans.

Hierboven zie je röntgenfoto’s van gezonde enkels en kniegewrichten. 

De gewrichten die hieronder lijden zijn het kniegewricht en de enkels. De druk op deze gewrichten wordt groter, waardoor het kraakbeen kan beschadigen. Kraakbeen is bindweefsel wat je op heel veel plekken in het lichaam kan vinden, onder andere: aan het einde van de ribben, tussen de ruggenwervels, in je oren en neus, in je luchtpijp en natuurlijk in je gewrichten (ellebogen, knieën en enkels etc.). De functies van kraakbeen zijn: het bieden van steun aan zachte weefsels, schokabsorptie in gewrichten, groei van de botten, en gewrichtsvlakken zonder wrijving over elkaar heen laten glijden. Kraakbeen heeft, met botten en spieren gemeen, dat het zijn eigenschappen behoudt als het geregeld belast wordt. Te grote, abnormale, belasting kan het kraakbeen beschadigen. Gewrichtsslijtage is helaas nog altijd onomkeerbaar. Bij heftige slijtage van het kraakbeen kan het zo zijn dat de botten elkaar gaan raken, dit veroorzaakt heftige pijn. Het zenuwstelsel gaat spieren in de benen en voeten extra aanspannen, waardoor de spieren korter worden. Hierdoor wordt de voet minder flexibel.

slijtage

Net als bij dunne, hoge hakken wordt bij plateauzolen ook veel druk uitgeoefend op de bal van de voet. Het hebben van dikke hakken is wel beter dan het dragen van naaldhakken. Bij het dragen van dikke hakken worden de hielen iets beter beschermd.

Hierboven zie je röntgenfoto’s van gezonde gewrichten versus gewrichten met slijtage. Links de kniegewrichten en rechts de enkels. 

Naast de nadelige effecten op de gewrichten, kunnen hoge hakken ook de oorzaak zijn van rugpijn. Het dragen van hakken hoger dan 2 centimeter veroorzaakt een grotere kromming in de onderrug, waardoor de knieën meer gaan buigen. Dit heeft als gevolg dat de grote spieren aan de voorkant van de dij meer werk moeten verrichten en dat de kuitspieren verkorten. Dit alles bij elkaar veroorzaakt een toename van de druk op het kniegewricht. Deze veranderingen hebben allemaal effect op de rug, wat rugpijn kan veroorzaken.

Gelukkig gelden deze nadelige effecten alleen voor dames die zeer regelmatig én langdurig op hoge hakken lopen. Voor de dames die hun hoge hakken alleen uit de kast trekken voor speciale gelegenheden is dit een zeer langzaam proces, dus niks om je nu zorgen over te maken. Natuurlijk is de beste keuze voor de gezondheid om die hoge hakken voor altijd in de kast te laten staan, maar ik weet ook wel dat dat nou eenmaal een onmogelijke taak is. Die mooie, hoge hakken zullen wij zeker allemaal nog wel een keer aantrekken, maar nu zijn we in ieder geval goed ingelicht.

X – Dani

De afbeeldingen die zijn gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. De bron van alle afbeeldingen is Google. Credits unknown.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s