Frisse blonde (of grijze) lokken, zonder gele gloed

Hallo frisse blonde (of grijze) coup en bye bye gele gloed. Vandaag gaan we eens dieper in op de werking van zilvershampoos, conditioners en verstevigers. Een hele lijn aan haarproducten om de gele gloed uit blonde en grijze haren te verwijderen. Het knal paarse middeltje is erg populair en een zeer handig middel voor alle natuurlijk blonde, flink geblondeerde en grijze koppies die je op straat voorbij ziet komen. We willen er tegenwoordig toch allemaal graag uitzien als Daenerys en niet meer als goudlokje. Denk je nu ‘ach ik ben niet blond, dus dit artikel is niet voor mij’ dan heb je het mis, want grijs worden we uiteindelijk allemaal. So better be prepared! 😉

8540659103_988acbe31e_b

De blonde & grijze dames kennen het waarschijnlijk allemaal.. bij iedere kappersbeurt begint de kapster weer over die zilvershampoos. Je wordt erop gewezen dat je mooie blonde haren een licht gelige gloed hebben en dat hun zilvershampoo en conditioner hierbij kan helpen. Het verkooppraatje is erg verleidelijk, dus besluit je dit product maar mee naar huis te nemen. Thuis belandt de shampoo in het badkamerkastje en kijk je er niet meer naar om.. Zonde! Het is tijd om dit product weer eens tevoorschijn te halen, want ik ga jullie er nu wat meer over vertellen.

Ten eerste, wat is zilvershampoo? Zilvershampoo, of Violet Shampoo, is een shampoo met blauwe en paarse pigmenten. De shampoo wordt gebruikt om de gelige gloed in blond, witblond en grijs haar te neutraliseren en het haar een koele tint te geven. De meeste zilvershampoos zijn paars, maar er zijn ook blauwe varianten. De paarse variant is het meest effectief om een gelige gloed te verwijderen en de blauwe variant is het meest effectief om een oranje gloed te verwijderen. Dit heeft te maken met complementaire kleuren, dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Complementaire kleuren zijn:

  • Rood en groen.
  • Geel en paars.
  • Blauw en oranje.220px-kleurencirkel2

De complementaire kleuren zijn verbonden. Als een gekleurd object wordt beschenen met wit licht, dan wordt de kleur gereflecteerd en de complementaire kleur geabsorbeerd. De paarse en blauwe pigmenten van de shampoo worden aan het haar toegevoegd en mengen zich met de gele en oranje kleurpigmenten, waardoor deze kleuren worden opgelost. Dit wordt neutraliseren genoemd.

Soms kan het zo zijn dat het haar na het wassen met zilvershampoo blauw of paars uitslaat, dit is natuurlijk niet het gewenste effect. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door het haar nog een keer te wassen met een ‘normale’ shampoo. Blonde extensions kunnen sneller blauw/paars worden door het gebruik van zilvershampoo, zelfs als het extensions zijn van echt haar. Het verkleuren van de extensions kan al binnen drie minuten gebeuren, dus pas op. Witblonde highlights kunnen ook sneller blauw/paars worden. Het is handig om de zilvershampoo eerst te testen op een klein witblond stukje van jouw haar.

Is zilvershampoo slecht voor je haar? Dit verschilt uiteraard per merk. De meeste zilvershampoos en zilver verstevigers bevatten alcohol, parfum en sulfaten. Deze stoffen zijn allemaal vrij slecht voor het haar en kunnen het haar flink uitdrogen. Deze stoffen zijn bedoeld om het haar schoon & fris te maken, door de vet absorberende werking en het toevoegen van een lekker geurtje. De meeste shampoos bevatten deze stoffen, dus een zilvershampoo is niet slechter dan de gemiddelde shampoo.

Hoe vaak moet ik zilvershampoo gebruiken? Dit ligt aan de kleur van jouw haar.

  • Natuurlijk blond haar: 1 keer in de 3 à 4 wasbeurten.
  • Geblondeerd haar: 1 keer in de 3 à 4 wasbeurten.
  • Natuurlijk grijs haar: 1 keer in de 3 à 4 wasbeurten.
  • Geverfd grijs haar: Iedere wasbeurt.

Bij onvoldoende effect kan de shampoo natuurlijk vaker gebruikt worden, of kan je proberen om de shampoo langer te laten intrekken. Hoe lang de shampoo moet intrekken verschilt per merk, dus raad ik aan om altijd de gebruiksaanwijzing op de achterkant van de fles te lezen.

Mijn ervaringen met zilvershampoo
Ik heb van mijzelf blond haar en voeg eens in de zoveel tijd witblonde highlights toe om de kleur een beetje op te frissen. Ik heb in het verleden weleens zilvershampoo gebruikt, in een periode waarin ik al een tijdje geen highlights had laten zetten, en vond dat mijn haar toen inderdaad een beetje een paarse gloed kreeg. Gelukkig was dit snel weer verdwenen. Laatst raadde de kapster mij alweer aan om zilvershampoo in huis te halen om mijn highlights mooi witblond te houden. Ik ben naar de Kruidvat gegaan en wilde het weer eens uitproberen, maar ik ben deze keer voor iets anders gegaan. Deze keer kwam ik thuis met de Kruidvat zilver versteviger, een product wat ik nooit eerder heb gebruikt. Binnenkort verschijnt er een review op mijn blog over dit product.

thumbnail_image1

X- Dani

Niet alle afbeeldingen in dit artikel zijn van mij. Credits unknown.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s