7 Redenen om talkpoeder nu in huis te halen

Heb je het bloedheet en last van extreem zweten? Denk aan talkpoeder. Schuren je benen in de zomermaanden langs elkaar? Denk aan talkpoeder. Stinken je voeten na een dag wandelen door de Kalverstraat? Denk aan talkpoeder. Wil jij net zulke lange wimpers als Kylie Jenner? Denk aan talkpoeder! Naast de hierboven genoemde hacks, kan talkpoeder een oplossing zijn voor nog veel meer alledaagse problemen. Wil jij weten waarom je talkpoeder altijd in huis moet hebben, lees dan snel verder.

De naam talk is afgeleid van het Perzische en Arabische woord talq. Dit wordt ook wel speksteen genoemd. Talk is een mineraal, een waterstofhoudend magnesium-silicaat en wordt gewonnen uit de aardkorst. Vervolgens wordt het verpulverd tot talkpoeder en zo komt het uiteindelijk bij ons in de drogisterij terecht. Talkpoeder is in staat om vocht te absorberen en om wrijving te verminderen, daarnaast is het in staat om broeierige plekjes te verkoelen en irritaties te verminderen. Op broeierige plekken op de huid kunnen makkelijk schimmels en bacteriën groeien, daarom is het goed om te weten dat talkpoeder ook antibacterieel en anti mycotisch (tegen schimmels) werkt.

Let op! Voordat je dit wondermiddeltje in huis haalt is het belangrijk om te weten wat de gevaren en nadelen van dit product zijn. Aangezien dit product uit de aardkorst komt kan het zijn dat het verontreinigd is met asbest. Talkpoeder stuift makkelijk, dus adem je dit goedje vaak in tijdens gebruik, wat een groter risico geeft op kanker en ontstekingen in de luchtwegen. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om talkpoeder zonder asbest te kopen. Volgens het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer (VROM) is talkpoeder zonder de kankerverwekkende asbest vezels veilig om te gebruiken.

Hieronder zet ik alle wonderlijke voordelen van talkpoeder op een rijtje.

  1. Iedereen kent talkpoeder als het product dat wordt gebruikt bij het verschonen van luiers. Talkpoeder wordt al jaren over baby billetjes heen gestrooid vanwege het verkoelende effect, dit voorkomt roodheid en luieruitslag.
  2. Dit verkoelende effect kan ook gebruikt worden op andere plekken, namelijk bij roodheid en irritatie door eczeem, of bij irritatie van de huid na het scheren.
  3. Deze verkoelende werking helpt ook bij ernstige jeuk, bijvoorbeeld jeuk door waterwratjes. Ook bij waterpokken kan het de jeuk verminderen, zo kan je het krabben verminderen en blijven er minder littekens over.
  4. Naast het verkoelende effect kan talkpoeder helpen bij wrijving. Bijvoorbeeld de wrijving tussen blote benen in de zomermaanden. Een vervelende ervaring, het schuurt, het doet pijn en uiteindelijk loop je met rode plekken rond. Als je van tevoren een beetje talkpoeder op de bovenbenen aanbrengt, zal de wrijving een stuk minder zijn. Een ander voordeel van de werking tegen wrijving is bij het inlopen van nieuwe schoenen, wat talkpoeder op de voet en in de schoen kan blaren voorkomen.
  5. Talk kan vocht absorberen, waardoor het ideaal werkt om zweet te verminderen. Dit kan onder je oksels, maar het is ook een goed middel bij stinkende zweetvoeten. Tegenwoordig zijn er zelfs verschillende geuren op de markt te krijgen, zoals talkpoeder met menthol. Zo absorbeert het niet alleen het zweet, maar ruikt het ook nog eens een stuk frisser.
  6. Een frisse coup door talkpoeder is ook mogelijk. Het is een stuk goedkoper dan droogshampoo, maar heeft exact hetzelfde effect! Strooi wat talkpoeder op je hoofdhuid, wrijf het even lekker in en borstel je haar daarna goed door, de vettigheid wordt door het talkpoeder geabsorbeerd. Voilà, jij kan de deur uit met een fris kapseltje.
  7. Last, but not least. Talkpoeder kan een goed hulpmiddel zijn in het creëren van mooie, lange wimpers. Smeer een laagje mascara op je wimpers, vervolgens dip je met een oud mascara borsteltje in de talkpoeder en smeer je dit over je wimpers. Hierna nog een keer een laagje mascara zonder talkpoeder en klaar! Nu snel naar dat feestje om je crush te verleiden met jouw zwoele blik! 😉

Grappig feitje: Talkpoeder wordt dus ook wel speksteen genoemd. Speksteen staat bekend om de mooie, parelmoer witte kleur en glans, waardoor er ook heel veel beeldjes van worden gemaakt. Grote kans dat er bij oma & opa eentje in de vensterbank staat.

shutterstock_144775801talc

Hieronder heb ik een aantal afbeeldingen geplaatst van verschillende merken talkpoeder die op de markt te krijgen zijn, waaronder verschillende geurtjes en uiteraard staan de prijzen erbij. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar Zwitsal!

X – Dani

Deze diashow vereist JavaScript.

De afbeeldingen die ik heb gebruikt in dit artikel zijn niet van mij. Credits unknown. De prijzen van de producten zijn gebaseerd op de prijzen van drogisterij DIO. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s