Tatoeages én de nodige kennis voor een juiste beslissing

Dit blog is gebaseerd op één van mijn beste vriendinnetjes, die vorige week haar eerste tatoeage heeft laten zetten in Amsterdam. Onze middag samen was een groot avontuur, met spannende momenten en impulsieve beslissingen, want zelfs ik ging met een nieuwe tatoeage naar huis. Dat was zeker niet gepland. Drie, dat is de hoeveelheid tatoeages waar ik ondertussen mijn lichaam mee heb versierd. Spijt? Nee, absoluut niet. Ik ben een enorme fan van deze vorm van body art. Tijdens dit nieuwe avontuur kwam ik erachter dat er maar weinig informatie wordt gegeven over de werking van het tatoeëren en de nazorg.. en met weinig bedoel ik dan geen. Terwijl het versieren van het eigen lichaam met lichaamsvreemd pigment toch een grote stap is én de nazorg van groot belang. Mijn vriendin had het geluk dat ik al van de juiste informatie was voorzien en dit met haar kon delen. Vandaag deel ik deze informatie met alle geïnteresseerde lezers en toekomstige tattoo lovers. Lees snel verder.

Het nemen van een tattoo is een serieuze beslissing, dat hoef ik jullie niet te vertellen. Het vergt tijd én aandacht om een tatoeage te kiezen die jij de rest van je leven bij je wil dragen. De ene persoon gaat hier een stuk makkelijker mee om dan de ander, ik noem het ook wel ‘de macht van impulsiviteit’. In de een neemt dit met regelmaat de overhand, in de ander vrijwel nooit en blijft het verstand de baas. Zeg ik hiermee dat het onverstandig is om impulsief een tatoeage te laten zetten? Nee. Ik vind mijzelf een vrij verstandig persoon, maar heb toch twee tatoeages die vrij impulsief waren. Spijt? Nee, dat heb ik zeker niet. Zowel de ‘impulsieve’ tatoeages als de ‘geplande’ maken mij erg blij en dat vind ik het belangrijkste aspect van dit onderwerp. Maakt het je blij? Doe het dan! Ga ervoor! Het is een leuk en spannend avontuur!

De belangrijkste eerste vraag is: Mag ik een tattoo laten zetten? Er zijn een aantal ziektebeelden of situaties waarin het sterk wordt afgeraden door de GGD. Hieronder vallen mensen die vanwege een ziekte een verlaagde afweer hebben, of medicatie gebruiken die de afweer verminderd en mensen die antistolling gebruiken. Dit verhindert namelijk het genezingsproces. Bij de volgende ziektebeelden en gezondheidssituaties raadt de GGD het zetten van een tatoeage af:

 • Allergie voor metaal of inkt.
 • Chronische huidziekte.
 • Hart- en vaatafwijkingen.
 • Stollingsproblemen.
 • Diabetes (Suikerziekte).
 • Zwangerschap en borstvoeding.

Er zijn ook bepaalde plekken waar het wordt afgeraden om een tatoeage te laten zetten, namelijk:

 • Plekken die bestraald zijn.
 • Plekken waar je plastische chirurgie hebt gehad.
 • Plekken waar een litteken zit.
 • Plekken waar de huid geïrriteerd is.

tumblr_oa3wb050P31swb0t8o1_500

De reden dat het belangrijk is om een goede gezondheid te hebben is de manier waarop een tatoeage gezet wordt. In principe wordt er een wond gemaakt in de huid, waar vervolgens een lichaamsvreemd pigment in wordt aangebracht. Een tatoeage is dus een kleurverandering in de huid. Normaliter ruimt het lichaam deze lichaamsvreemde deeltjes op, het immuunsysteem is hier ontzettend goed in, door de werking van bepaalde ‘stofzuigercellen’ die Macrofagen worden genoemd. De deeltjes van het pigment zijn net te groot om op te ruimen, waardoor het pigment in de huid blijft zitten. Met een naald wordt het pigment in de huid aangebracht, de naald gaat tot 2 mm diep de huid in, dit gebeurt op grote snelheid. De huid bestaat uit verschillende lagen. Helemaal aan de buitenkant heb je de opperhuid, oftewel Epidermis. Daaronder ligt de lederhuid, ook wel Dermis genoemd. Het pigment wordt aangebracht in de Dermis. De lederhuid gaat het pigment inkapselen, om beschadiging te voorkomen. Hierdoor veranderd het pigment in ‘bolletjes inkt’ die onder de huid kunnen blijven zitten, dit is onschadelijk. Het inkapselen zorgt er dus ook voor dat de tatoeage voor de rest van je leven netjes op zijn plek blijft.

huidlagen

De tweede belangrijke vraag is: Waar ga ik mijn tattoo laten zetten? De GGD verstrekt vergunningen aan tattooshops. De tattooshop moet worden goedgekeurd door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) om een vergunning te bemachtigen. Naast het kiezen van de juiste shop is het kiezen van de juiste artiest ook belangrijk. Tatoeëren is een vorm van kunst, iedere kunstenaar heeft zijn eigen stijl en kwaliteiten. De ene artiest is goed in het zetten van strakke lijnen, maar minder goed in het tekenen van realistische beelden. De andere artiest kan prachtige teksten tatoeëren, maar heeft weinig ervaring met het werken met verschillende kleuren. Zodra jij weet wat je wilt kan je de verschillende artiesten die bij een bepaalde shop werken opzoeken en vervolgens de juiste persoon kiezen voor jouw persoonlijke kunstwerkje. Bijna alle tattoo artists maken gebruik van Instagram om hun werk aan de wereld te laten zien, dit geeft een goed beeld van hun sterke en zwakke punten.

Na het zetten van jouw tatoeage blijft er nog één belangrijke vraag over, namelijk: Hoe zit het met de nazorg? Het genezen van een tatoeage duurt ongeveer twee weken. In die twee weken is het belangrijk om de ‘wond’ goed te verzorgen, zodat het mooi kan genezen. Je maakt de tattoo schoon met desinfecterende zeep. Er wordt aangeraden om hiervoor Unicura te kopen. Je dept de tattoo droog met een schone handdoek. Dit doe je minstens twee weken. Vervolgens smeer je de tattoo twee keer per dag in met Bepanthen zalf, deze zalf kan je gewoon kopen bij de drogist of apotheek, zonder recept. Sommige tattooshops geven Vaseline of Uierzalf mee, maar ik raad Bepanthen aan vanwege de genezende werking. Het twee maal daags insmeren van de tattoo moet je minstens vijf dagen volhouden, hierna kan je overstappen op een andere voedende crème, zoals bodylotion. Naast het verzorgen van de tatoeage zijn er nog een aantal andere zaken die van belang zijn voor een mooie genezing, namelijk:

 • Vermijd strak zittende kleding om de tattoo – de eerste twee weken.
 • Geen wollen kleding dragen – de eerste twee weken.
 • Niet krabben aan de korstjes – deze verdwijnen vanzelf.
 • Niet zwemmen in chloorwater – de eerste zes maanden.
 • Geen sauna of zonnebank – de eerste zes maanden.
 • Direct zonlicht vermijden – de eerste zes maanden.

bepanthen-baby-zalf-30-gr-luieruitslag-tepelkloven

Als je je goed aan de stappen van de nazorg houdt, dan zal je de rest van je leven kunnen genieten van een mooi, persoonlijk kunstwerk. Er wordt vaak gezegd dat het een verslaving is, zo ervaar ik het zeker ook. Dus pas op, als je eenmaal begint.. dan zullen ze je zeker nog een keer terugzien.

X – Dani

De afbeeldingen die ik in dit artikel gebruik zijn niet van mij. Credits unknown.

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s