Ken je eigen lijf, met name je borsten

Ieder jaar worden we er weer aan herinnerd. De maand oktober is borstkankermaand. De organisatie Pink Ribbon zet de hele maand oktober in het teken van borstkankeronderzoek. Een zeer goede actie, omdat er ieder jaar in deze maand meer donaties worden gedaan. Donaties die hard nodig zijn, want ondanks een aantal effectieve behandelingen krijgen 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Onderzoek is nodig om de behandeling nog effectiever te maken en de kwaliteit van leven te verbeteren, daarnaast wordt er ook onderzocht hoe de ziekte nou eigenlijk ontstaat en waarom de ene vrouw de ziekte wel krijgt en de andere vrouw niet. In het jaar 2016 werd er bij 17.315 mensen borstkanker vastgesteld. Hieronder vallen 17.178 vrouwen én 137 mannen. JA Mannen, dat lees je goed. Mannen kunnen ook borstkanker krijgen, per jaar zijn dat er zo’n 100 hier in Nederland. Lees snel verder over zelfonderzoek.

Ik wil jullie vandaag wat meer vertellen over het zelfonderzoek bij borstkanker. Om de borsten in de gaten te houden is het belangrijk dat jij jouw lijf goed kent. Ik raad aan om met regelmaat in de spiegel naar de borsten te kijken en ook met regelmaat aan de borsten te voelen. Het is alleen mogelijk om tijdig een verandering te ontdekken als je je borsten regelmatig controleert. De combinatie van voelen én kijken is cruciaal. Veel veranderingen zijn al op te merken door alleen naar de borsten te kijken, hieronder vallen:

 • Een verandering van de huid
 • Een wondje op de borst dat slecht geneest
 • Putjes in de borst
 • Een bult op de borst
 • Een ingetrokken tepel
 • Vormverandering of verandering van grootte
 • Een sinaasappelhuid
 • Vocht uit de tepel
 • Een deukje in de borst
 • Een rode verkleuring van de huid

Er zijn ook symptomen die alleen opgemerkt kunnen worden door regelmatig aan de borsten te voelen, hieronder vallen:

 • Een warm aanvoelende borst met roodheid
 • Een dikke ader in de borst
 • Een verharding van de borst
 • Een knobbeltje in de borst
 • Een pijnlijke plek in de borst

Daarnaast kan een zwelling in de oksel ook een symptoom zijn voor borstkanker. Exact dezelfde symptomen gelden voor de man. Leg dus ook uit aan je man, vriend of broertje dat hij regelmatig even moet kijken én voelen om zijn eigen lijf goed te kennen.

Niet iedere verandering is meteen een reden om naar de huisarts te rennen. Sommige veranderingen treden op tijdens de menstruatie. De menstruele cyclus kan een grote invloed hebben op de borsten, waardoor ze soms anders aanvoelen. Daarnaast hebben zwangerschap en het geven van borstvoeding ook invloed op het uiterlijk van de borsten. Het is daarom extra belangrijk om regelmatig de borsten te controleren, zodat je goed bekend bent met je eigen lijf. Bij twijfel of bezorgdheid over een verandering is het altijd een goed idee om even langs de huisarts te gaan. Liever te vroeg, dan te laat.

De organisatie knowyourlemons.com heeft een hele handige afbeelding gemaakt waarin duidelijk te zien is hoe de symptomen zich kunnen uiten.

aaeaaqaaaaaaaa09aaaajdg5nzuwnjbilwiznmqtndqzzs04nmjilwninzhkmwixmmmxoq

Het uitvoeren van zelfonderzoek van de borsten kan het beste gedaan worden na de menstruatie. Het klierweefsel van de borsten is dan het best te onderzoeken. Na de overgang maakt het niet uit op welk moment de borsten onderzocht worden.

Hieronder leg ik in een aantal stappen uit hoe je het beste aan de borsten kunt voelen:

 • Je legt één hand in de nek en één hand op de borst.
 • Je onderzoekt de borst in 4 delen.
 • Met een vlakke hand maak je draaiende bewegingen, je gaat van de buitenrand van de borst naar de tepel toe, dit doe je dus 4 keer.
 • Je controleert ook de tepel met een draaiende beweging en trekt aan de tepel. De tepels moeten gemakkelijk naar voren getrokken kunnen worden.
 • Vergeet niet om de oksels te controleren en de huidplooi die loopt tussen de oksel en de borst.

Vanaf 50 jaar worden vrouwen opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. Iedere twee jaar wordt er naar de borsten gekeken door middel van een mammografie, dit is een röntgenfoto. Op deze foto kan de arts onderscheid maken tussen vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel en eventuele afwijkingen ontdekken. Het maken van de foto kan even pijn doen, maar duurt maar een aantal seconden en kan de arts in die korte tijd veel informatie geven. De uitslag van de foto is meestal binnen twee weken bekend.

borstkanker

Nogmaals, het goed kennen van je lijf en het opsporen van veranderingen door eens in de zoveel tijd een simpel zelfonderzoek uit te voeren kan er voor zorgen dat je er vroeg bij bent. Helaas zal zelfonderzoek de ziekte niet kunnen voorkomen. Hopelijk is dit in de toekomst wel mogelijk met de resultaten van alle onderzoeken, dus blijf vooral doneren aan de prachtige organisatie Pink Ribbon.

X – Dani

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s