De Moedervlekken Gids

Moedervlekken.. Iedereen heeft ze. Armen, benen, buik, rug, je lichaam kan helemaal onder zitten. We zijn allemaal zo gewend aan deze plekjes, dat we er eigenlijk bijna niet meer naar kijken. Het is tijd om hier verandering in te brengen. Het is ontzettend belangrijk om op de gezondheid van je lichaam te letten en hieronder valt dus ook de gezondheid van jouw huid. Moedervlekken zijn sluipmoordenaars, dus hou ze goed in de gaten. Ik zal hier meer uitleg geven over het ‘normale’ en ‘abnormale’ uiterlijk van moedervlekken en leer jullie een snelle moedervlekken controle uit te voeren. Lees snel verder.

Moedervlekken, we hebben ze allemaal, maar wat is het nou precies? Naevus naevocellularis zijn opeenhopingen van goedaardige pigmentcellen in de huid. Deze pigmentcellen bevatten de kleurstof Melanine, wat de moedervlek de donkere kleur geeft. De meeste moedervlekken ontstaan tijdens de kinderleeftijd of bij jongvolwassenen, maar sommige moedervlekken zijn al aanwezig vanaf de geboorte.

Maar.. hoe ontstaan deze moedervlekken nou precies? Moedervlekken ontstaan door blootstelling van de huid aan zonlicht. Zonlicht (en de zonnebank) bevat UV-straling, deze straling zet de pigmentcellen aan tot het vormen van Melanine. Melanine beschermt de huid namelijk tegen de schade die UV-straling kan aanrichten. Hoeveel moedervlekken iemand heeft ligt aan de kleur van de huid en aan het voorkomen van moedervlekken binnen zijn/haar familie. Bij een lichtere huidskleur komen meer moedervlekken voor, omdat deze huid minder pigment bevat dan een donkere huidskleur. Mensen met een donkere huidskleur zijn dus beter beschermd tegen de gevaren van UV-straling en het ontstaan van huidkanker. Naast genetische aanleg en de blootstelling aan zonlicht zijn er nog een aantal andere factoren die pigmentcellen activeren, waaronder: plantaardige stoffen, metalen, antibiotica en hormonen.

a7c63538-5203-4200-b1b3-dc0ddba7e487

Kwaadaardige moedervlekken worden Melanomen genoemd. Een Melanoom is ook een opeenhoping van pigmentcellen, maar in dit geval zijn de goedaardige pigmentcellen veranderd in kwaadaardige kankercellen. Een Melanoom kan ontstaan in een al bestaande moedervlek, maar kan zich ook op een totaal nieuwe plek uiten. Waarom sommige mensen een Melanoom krijgen is nog niet helemaal duidelijk in de Geneeskunde, wel is duidelijk dat er bepaalde risicofactoren zijn, zoals:

  • Een familielid (of meerdere) die een Melanoom hebben gehad
  • Regelmatige blootstelling van de huid aan UV-straling op jonge leeftijd
  • Het hebben van een lichte huidskleur
  • Het hebben van vele moedervlekken ( > 100)
  • Het hebben van een aantal atypische moedervlekken

Om een beoordeling te maken van jouw eigen moedervlekken is het nodig om wat kennis te hebben over typische en atypische moedervlekken. Hiervoor hebben we een makkelijk trucje, namelijk het moedervlekken ABC.

Waar let je op als je naar een moedervlek kijkt:

  • Asymmetrie, een typische moedervlek hoort symmetrisch te zijn en heeft een mooie, ronde vorm.
  • Begrenzing, een typische moedervlek heeft een duidelijke begrenzing, dat houdt in dat de moedervlek een duidelijke ronde vorm heeft en geen ‘ribbelrandjes’.
  • Colors, 3 of meer kleuren is atypisch. Blauw is zorgelijk, grijs en een witte waas zijn ook atypische kleuren. Zwart en/of bruin is typisch.
  • Diameter, een moedervlek is atypisch bij een diameter van meer dan 5mm.
  • Evolutie, dit houdt in dat er verandering optreedt in de moedervlek en is een atypisch verschijnsel. Hieronder valt ook of de moedervlek zich verheft boven het huidoppervlak, een uitstekende moedervlek, ook dit is atypisch.

Een witte kring rondom een moedervlek, Halo Naevi, is een normaal verschijnsel. Moedervlekken ontstaan meestal niet na het 40e levensjaar, gebeurt dit toch, laat het dan even nakijken door uw huisarts.

Met meer kennis over ons eigen lichaam kunnen we onze gezondheid goed in de gaten houden. Het controleren van onze moedervlekken is een makkelijk en snel trucje. Het is toch fijn om vreemde vlekjes snel op te merken en een arts raad te plegen. Bij twijfel over een moedervlek raad ik aan om uw huisarts te bezoeken. De uiterlijke kenmerken van een moedervlek zijn bij iedereen anders en er kunnen altijd vreemde plekjes zijn die totaal geen risico vormen voor uw gezondheid.

Wat moedervlekken betreft kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en toch even langs de dokter gaan.

Hieronder vindt u nog een aantal plaatjes van verschillende Melanomen. Een normale, gezonde moedervlek hoort er zo dus niet uit te zien.

X – Dani

De afbeeldingen die ik gebruik in dit artikel zijn niet van mij. Credits unknown.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s