De helende werking van Salie

Salvare, het Latijnse woord voor redden en salvere, Latijns voor genezen zijn uitdrukkingen die vroeger gebruikt werden voor Salie. Dit wonderkruid staat al jaren bekend als redmiddel voor vele kwaaltjes. Wereldwijd, in bijna alle culturen, wordt salie gebruikt als medicinaal kruid. Hier in Nederland werd het vroeger vaak door de warme melk gedronken voor het slapen. Een gezonde én natuurlijke manier om je lichaam een boost te geven. Naast de medicinale werking is Salie ook geschikt in de wereld van reinigingsproducten. Lees hier verder als je meer wilt weten over de magische werking van dit kruid.

Salvia officinalis heeft medicinale krachten, doordat het rozemarijnzuur, apigenine, luteoline, diosmetine & Vitamine K bevat. Ingewikkelde en waarschijnlijk onbekende woorden waar ik meteen wat meer uitleg over zal geven. Rozemarijnzuur werkt als antioxidant. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg, dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels, denk hierbij aan chronische ziektes, waaronder kanker. Apigenine is een natuurlijke flavonoïde. Dit super-stofje werkt ontstekingsremmend, allergiewerend, anti-oxiderend, anti-angiogeen, anti-genotoxisch en kankerverwerend. Dit betekent dat het de kracht heeft om te beschermen tegen bepaalde kankersoorten, vrije radicalen, allergenen, gen-mutaties en de nieuwvorming van bloedvaten (wat vaak gebeurt bij tumoren). Luteoline is ook een flavonoïde met een ontstekingsremmende werking, het helpt het bevorderen van het metabolisme van koolhydraten en helpt het immuunsysteem te reguleren. Diosmetine is ook een flavonoïde. Na inname en absorptie wordt het snel over de weefsels verspreid. Diosmetine kan de veneuze tonus (spierspanning van de aderen) en lymfedrainage verbeteren, het kan de haarvaten beschermen, ontstekingen remmen en de doorlaatbaarheid van de haarvaten verminderen. Als laatste is er Vitamine K, een vetoplosbare vitamine, die erg belangrijk is voor de botstofwisseling en bloedstolling. Vitamine K wordt door ons lichaam zelf aangemaakt, maar dit is niet voldoende. Het is noodzakelijk om de hoeveelheid Vitamine K aan te vullen vanuit de voeding. Salie bevat ook etherische oliën, waaronder terpenen, thujon en kamfer. De etherische olie in Salie kan dezelfde werking hebben in het lichaam als de vrouwelijke hormonen, door fyto-oestrogenen, en kan dus helpen bij menstruatie- en overgangsklachten. Naast het verhelpen van klachten verhoogt Salie het vrouwelijk libido, dit wonderkruid is dus ook een afrodisiacum.

Wat mij betreft is Salie een echte must in het wekelijkse voedingspatroon. Natuurlijk is het niet makkelijk om een kruid zomaar toe te voegen aan de voor jou bekende routine in de keuken, denk eraan dat het ook mogelijk is om een thee van Salie te zetten of wat Salie te mengen door warme melk. Er zijn ontzettend veel producten te vinden op het internet waarmee je thuis heel makkelijk een medicinale thee kan zetten. Al raad ik wel aan om het lekker vers te houden 😉

Salie is niet alleen een medicinaal wonder, maar kan ook voor de huid wonderen verrichten. Het kruid heeft een heerlijke, verfrissende geur en werkt ontstekingsremmend. Wondjes die slecht helen en/of rode plekken achterlaten worden een stuk minder zichtbaar na behandeling met Salie. Een andere belangrijke eigenschap van Salie is de anti-transpirante werking. Zweetproductie heeft als functie om het lichaam af te koelen. De lichaamstemperatuur wordt geregeld in het warmteregulatiecentrum in de hersenen. Als de lichaamstemperatuur te hoog wordt, neemt de zweetproductie toe en kan het lichaam afkoelen. Rozemarijnzuur en thujon hebben een kalmerend effect op het warmteregulatiecentrum van de hersenen, dit verminderd de zweetproductie enorm.

Even een opsomming van de magie: het beschermt je tegen chronische ziektes, zoals kanker, het werkt ontstekingsremmend, bevordert het metabolisme, helpt met de regulatie van het immuunsysteem, verminderd de zweetproductie, houdt de huid fris en schoon, verhelpt menstruatie- en overgangsklachten én verhoogt het libido. Ik kan het niet anders zeggen.. de natuur is magisch. Haal dit wonderkruid snel in huis!

X- Dani

saliemelk

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s