De krachten van geactiveerde houtskool

Geactiveerde houtskool is booming. Het hele internet staat vol met verzorgingsproducten die gebaseerd zijn op de werking van dit ‘reinigende’ middel. Je zou je hele lichaam van top tot teen kunnen verzorgen met dit natuurlijke product. Er bestaan tandpasta’s, reinigings-scrubs, maskers om je poriën schoon te maken en daarnaast kan het van binnen soms ook een handje helpen, denk maar aan diarreeremmers (Norit). Reiniging van binnen én van buiten dus.

Alles leuk en aardig, maar wat is geactiveerde houtskool nou precies? Op het internet kan je het onder andere vinden onder de termen: activated charcoal & charcoal powder. Geactiveerde kool is eigenlijk verkoold materiaal van verschillende plantjes, heel natuurlijk dus. Dit goedje is ontzettend goed in het binden van stoffen en kan deze stoffen vervolgens onschadelijk maken. Hoe dit precies in zijn werking gaat zal ik jullie besparen, dan wordt het wel een erg pittige les 😉

Het is niet gek dat geactiveerde houtskool wordt gebruikt in verschillende verzorgingsproducten. Het mechanisme waarmee het stofjes bindt is een natuurlijk proces en kan dus goed gebruikt worden bij het verwijderen van vuil van het lichaamsoppervlak. Let er wel op dat ik het hier heb over uitwendig gebruik.

Voor uitwendig gebruik zijn er vreselijk veel middeltjes te vinden op de markt, onder andere bij Holland & Barrett, de Action en de Kruidvat kan je tegenwoordig producten scoren die zijn gebaseerd op activated charcoal. Theoretisch gezien zouden deze middeltjes het vuil moeten binden en zo de huid, of het gebit, schoner kunnen maken. In de praktijk is dit niet altijd de realiteit, niet ieder verzorgingsproduct is hetzelfde, verschillende doseringen in de producten kunnen zorgen voor verschillende uitkomsten. Bij de een kan het product wonderen verrichten, terwijl een ander er weinig van merkt. Ikzelf had dit natuurlijke middeltje nooit eerder gebruikt en was erg nieuwsgierig. Ik had, een tijdje terug, iets gelezen over de CHARCOAL tandpasta’s, omdat er een reclame voorbijkwam op één van mijn social media accounts. Het nieuwsgierige aagje in mij was ontwaakt en ik deed wat research over de verkooppunten van dit product. Toevallig stuitte ik zo op een houtskool tandpasta van het merk Ecodenta, dit is te koop bij Holland & Barrett. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om deze te kopen en niet voor de CHARCOAL tandpasta’s te gaan, vanwege het grote prijsverschil. Mijn review over dit product zal later op mijn blog te vinden zijn. Een ander middel dat viral ging op het world wide web was het charcoal powder poriën masker. Je hebt dit zwarte maskertje vast een keer voorbij zien komen op Facebook. Ook dit product wilde ik een keer testen, zo liep ik op een dag tegen de charcoal pore strips aan van het merk Alvira, te koop bij de Action. Hier zal geen review over verschijnen, dus zal ik er kort mijn mening over geven. Op mijn poriën had het helaas weinig effect, maar bij mijn 18-jarige broertje maakte het een groot verschil. De reden van deze verschillende uitkomsten kan ik helaas niet verklaren, maar als we mijn broertje moeten geloven is het zeker het proberen waard.

Door het enorme aanbod van producten die gebaseerd zijn op geactiveerde houtskool is het moeilijk om te weten welk product je nou moet hebben. Naast kopen is er ook nog de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Een maskertje om de poriën te reinigen kan je simpel maken met wat geactiveerde houtskool poeder (gewoon uit een Norit capsule) en wat simpele knutsellijm. Smeer het op je neus (of kin) en wacht tot het droog is, vervolgens kan je het als een velletje eraf trekken, en voìla, hopelijk een top resultaat. Houd er wel rekening mee dat dit je huid flink kan uitdrogen. Je doet je huid een plezier om het hierna even in te smeren met wat Vitamine E olie.

Inwendig werkt geactiveerde kool hetzelfde, het bindt vele, verschillende stofjes. Echter zitten er bij inwendig gebruik wel bijwerkingen aan verbonden. Denk bij inwendig gebruik aan de diarreeremmers onder de naam Norit. De meest bekende bijwerking van dit medicijn is donkere ontlasting, gelukkig is dit een onschuldige bijwerking. Er zitten ook minder onschuldige bijwerkingen aan verbonden, zoals een tekort aan essentiële vitamines en enzymen bij langdurig gebruik. Ik raad aan dit product niet inwendig te gebruiken als er geen reden voor is.

Hopelijk was het leerzaam & leuk!

X- Danis-l1600act-charcoalOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s